6 Mart 2014 Perşembe


Yılan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi:Taksokutu
Yılan
Coluber najadum
Coluber najadum
Bilimsel sınıflandırma
Üst alem:Eukaryota (Ökaryotlar)
Alem:Animalia (Hayvanlar)
Alt alem:Eumetazoa (Gerçek dokulular)
(Grup)Bilateria (Bilateral simetrililer)
Üst şube:Deuterostomia (İkincil ağızlılar)
Şube:Chordata (Kordalılar)
Alt şube:Vertebrata (Omurgalılar)
İnfra şube:Gnathostomata (Gerçekçeneliler)
Üst sınıf:Tetrapoda (Dört üyeliler)
Sınıf:Reptilia (Sürüngenler)
Alt sınıf:Diapsida
İnfra sınıf:Lepidosauromorpha
Üst takım:Lepidosauria
Takım:Squamata (Pullular)
Alt takım:Serpentes (Yılanlar)
Linnaeus, 1758
Sınıflandırma
Metne bakınız.
Dış bağlantılar
Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Yılan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Yılan ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Yılanlar (LatinceSerpentes), Pullular (Squamata) takımına ait uzun, ayaksız etçil sürüngenlerdir.
Serpentes alt takımının üyeleri, ayaksız kertenkelelerden dış kulakların ve göz kapaklarının olmayışı ile ayırdedilirler. Bütün pullar gibi yılanlar da, vücudu üst üste binen pullarla kaplı ektotermik amniyot omurgalılardır. Çoğu yılan türü, ataları olan kertenkelerinkinden çok daha fazla eklemi olan bir kafatasına sahiptir. Bu yılanlara son derece hareketli çeneleriyle kendi kafasından daha büyük avları yutma imkânı verir. Dar vücutlarına uygun bir şekilde yerleşebilmesi için yılanların çift organları (böbrekler gibi) yan yana yerine biri diğerinin üstünde görünür ve çoğu bir tane işlevselakciğere sahiptir. Bazı türler, kloakın her iki tarafında artakalan bir çift pençeyle birlikte pelvik kemere sahiptir.
Yılanlar Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunur. 456 cins ve 2900'ün üzerinde türü kapsayan tanımlanmış on beş familyasıbulunmaktadır.[1][2] Büyüklük aralığı 10 cm uzunluğundaki küçücük Leptotyphlops carlae türünden 7.6 metre uzunluğa erişebilen pitonlar veanakondalara kadar değişiklik gösterir. Son keşfedilen Titanoboa cinsinin fosili 15 metre uzunluğundaydı. Yılanların Kretase döneminde hem kazıcı hem de sucul kertenkelerden evrimleştiği düşünülmektedir. Modern yılanların çeşitlenmesi ise Paleosen dönemde oldu. Yılanların Türkiye'de 47 türü bulunur.
Çoğu yılan zehirsizdir ve zehirli yılanlar da zehirlerini öncelikli olarak savunma amacından çok avı kontrol altına almak ve öldürmek için kullanırlar. Bazıları insanlarda acılı yaralanmalara ve ölüme sebep olabilecek denli güçlü zehire sahiptirler. Zehirsiz yılanlar da avlarını ya canlı olarak yutarlar ya da sıkarak öldürürler. Amatörler için yılanları görünüşüne göre zehirli zehirsiz olarak nitelendirmek zor olup onlardan uzak durmak ya da bir profesyonelle yaklaşmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder